Praktische tips
Eerst naar de dierenarts![]() Neem allereerst contact op met uw dierenarts. Bij zowel onzindelijkheid als markeergedrag spelen medische oorzaken vaak (mede) een rol. Aandoeningen van de lagere urinewegen, nierproblemen, suikerziekte, diarree, obstipatie en cognitieve disfunctie (een vorm van dementie) kunnen onder andere tot onzindelijkheid leiden. Ook pijn tijdens het plassen of zich ontlasten of gewrichtsproblemen, bijvoorbeeld bij de oudere kat, kunnen ervoor zorgen dat een kat de kattenbak gaat vermijden. Er zijn verschillende manieren om urine te verzamelen.
Helpt straf?![]() Als u uw kat straft zal hij niet bedenken dat hij beter in de bak had kunnen plassen of poepen. Dan had hij dat al lang gedaan. Maar hoe zit het dan met de kat die bij thuiskomst wegrent als hij in huis heeft geplast? Beseft hij dan niet dat hij iets gedaan heeft wat niet mag? Nee, wat u ziet is geen schuldgevoel maar angst voor straf; de kat heeft geleerd dat hem iets vervelends staat te wachten. Hij heeft uw thuiskomst met iets vervelends geassocieerd. Straf de kat dus nooit; het helpt niet en kan de relatie met uw kat verpesten!
Veilig territoriumZorg ervoor dat de kat zich veilig voelt in zijn territorium. Nodig geen vreemde katten in uw huis uit, of geef ze geen eten in uw tuin. Gebruik een kattenluik met chip die alleen opent voor uw kat zodat er geen vreemde katten in huis komen. Ontmoedig buurtkaters om in uw tuin te komen en de kat voor het raam uit te dagen door op die plekken het raam af te plakken of aan de buitenzijde iets te plaatsen waardoor de buurtkater uw kat niet kan 'pesten' voor het raam.
De kattenbak: wat wil de kat?![]() Veel katten gaan in huis plassen omdat hun voorkeuren voor het toilet anders zijn dan wij als eigenaar aanbieden. Hoewel katten individuele voorkeuren kunnen hebben, zijn er wel algemene adviezen te geven voor een goed kattentoilet. Uiteraard is het niet prettig de kattenbak direct naast het voer- of waterbakje te zetten of bij lawaaiige apparatuur. Daarnaast moet de kattenbak voldoende groot zijn zodat de kat er goed in kan bewegen. Een kap op de kattenbak belemmert de bewegingsvrijheid, houdt geuren vast en zorgt ervoor dat de kat zijn omgeving niet goed kan overzien. Ten slotte is het heel belangrijk dat een kattenbak altijd schoon is. Daarom moeten urineplekken en ontlasting minstens één keer per dag uitgeschept worden. Uit onderzoek is gebleken dat katten in het algemeen voorkeur hebben voor een laag van ongeveer drie cm van een fijnkorrelig, samenklonterend, ongeparfumeerd kattenbakgrit.
|
Praktische tips voor de kattenbakMet deze praktische tips kunt u de kattenbakken voor uw kat zo aantrekkelijk mogelijk maken en daarmee onzindelijkheid voorkomen.
Als tips niet helpen![]() Wanneer een kat één of twee keer buiten de bak heeft geplast of gepoept, is de kans groot dat hij dat blijft doen. Daarom is het belangrijk dat u niet te lang zelf blijft experimenteren. Is een medische oorzaak uitgesloten of behandeld en hebben de praktische tips geen resultaat, schakel dan deskundige hulp in. Onzindelijkheid is meestal goed op te lossen! Voor markeergedrag zijn helaas geen algemene tips te geven. Wanneer uw dierenarts een medische oorzaak heeft uitgesloten of behandeld, schakel dan direct professionele hulp in. Het is belangrijk dat de reden van het markeergedrag achterhaald wordt. Hoe sneller u aan de slag kunt met het probleem hoe groter de kans dat het markeren vermindert.
|